Ryba na wigilię

Ryby na Wigilię – sprawdzone przepisy

Sardynki w sosie pomidorowym mogą być trudne do znalezienia.   To danie dobrze się zamraża. Jeśli zamrażasz, dodawaj rodzynki dopiero tuż przed podaniem.

Pasta con sarde

12 porcji

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 seler o średniej wysokości, pokrojony w kostkę
  • ½ cebula kopru włoskiego z liśćmi, pokrojona w kostkę
  • 2 do 3 ząbków posiekanego czosnku
  • ½ łyżeczka soli lub do smaku
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego lub do smaku
  • ¼ łyżeczki płatków czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 puszki (800 gram) zmiażdżonych pomidorów, minus
  • ⅓ filiżanki
  • 3 do 4 posiekanych anchois
  • 2 puszki (106 tam do 124 gran) sardynek w sosie pomidorowym
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki prażonych orzeszków pinii
  • ¼ szklanki rodzynek
  • 907 gram linguine lub makaronu do wyboru

Tosty z bułki tartej (patrz uwaga)
W dużym rondlu podsmaż cebulę, seler i koper włoski na oliwie do miękkości i półprzezroczystości. Zmniejsz ogień i dodaj czosnek, sól, czarny pieprz, czerwoną paprykę (jeśli jest używany) i oregano i gotuj przez dodatkową minutę lub dwie.

Dodaj pomidory, anchois i sardynki, rozbij sardynki łyżką i gotuj w niskiej temperaturze przez 5 do 10 minut. Dodaj cukier i orzeszki pinii i kontynuuj gotowanie przez 20-25 minut. Dodaj rodzynki tuż przed podaniem. Podawaj z makaronem. Do każdej porcji dodaj 1 do 2 łyżeczek tostowej bułki tartej.

W tym przepisie włożenie trzech lub czterech wykałaczek do nadziewanego łososia przed pieczeniem zapobiegnie ześlizgiwaniu się wierzchu, szczególnie w przypadku dwóch filetów z łososia. Wszelkie resztki bułki tartej można przechowywać w lodówce i używać do pieczenia chleba lub zapiekania ryb, mięsa lub warzyw.

Nadziewany łosoś

  • ¼ szklanki białego wytrawnego wina plus dodatkowe wino na dno naczynia (podzielone)
  • 1 łyżka posiekanego czosnku
  • 70 gram świeżego szpinaku, grubo posiekanego
  • 1 łyżka soku z cytryny (podzielona)
  • 220 gram twarogu
  • 1 filet z łososia (907 do 1.4 kg), bez kości i przyozdobiony motylkami (przeciąć na pół wzdłuż ostrym nożem, uważając, aby nie przeciąć go całkowicie na pół); lub dwa równej wielkości filety z łososia (500 do 750 gram każdy), jeden ze skórą
    1 łyżka oliwy z oliwek
    Bułka tarta z parmezanu (patrz uwaga)
  • 1 cytryna, pokrojona w cienkie plasterki do dekoracji
  • Suszona pietruszka do dekoracji
  • Rozgrzej piekarnik do 375 stopni. Baza olejowa formy do pieczenia o wymiarach 27 na 17 cm.

     

    Delikatnie podgrzej wino i czosnek na dużej patelni. Dodaj szpinak i gotuj, aż zwiędnie, a większość wina odparuje. Odstaw do ostygnięcia, a następnie dodaj ½ łyżki soku z cytryny i twarożku i dobrze wymieszaj.

    Ułóż skórkę łososia motyla w przygotowanej formie do pieczenia. Rozłóż mieszankę szpinaku i sera na dolnej połowie i połóż łososia na nadzieniu. Jeśli używasz dwóch filetów, rozprowadź farsz skórką w dół na jednym filecie (skórą w dół). Umieść drugi filet na nadzieniu.

    Wymieszaj oliwę z pozostałymi ½ łyżki soku z cytryny i polej wierzch ryby (wystarczająco, aby lekko obtoczyć łososia). Przykryj grubą warstwą bułki tartej z parmezanu. Przełóż wykałaczki przez wszystkie trzy warstwy, aby trzymać ryby razem. Dodaj tyle wina, aby ledwo przykryło dno naczynia.

    Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 do 30 minut lub do momentu, gdy widelcem odpadnie ryba. Usuń wykałaczki i udekoruj kawałkami cytryny i płatkami pietruszki.

    Jak krok po kroku przygotować pyszną rybkę migdałową?

    Po rozmrożeniu i umyciu filetów z dorsza suszę je na ręczniku papierowym. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Kroję na mniejsze porcje. Obtaczam je mąką, ubitymi jajkami i płatkami migdałów – wyciskam dobrze, żeby jak najwięcej się skleiło. Smażę na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

    Składniki:

    • 4 filety z dorsza
    • sok z cytryny
    • 2 jajka
    • 200 gram płatków migdałowych
    • olej
    • mąka
    • sól i pieprz