Czy destylatory miedziane są rzeczywiście lepsze?

Aparaturę do produkcji alkoholu najczęściej wytwarza się z metalu. Wybór sprowadza się głównie do dwóch materiałów: stali nierdzewnej oraz miedzi, i właśnie miedź ceniona jest przez producentów najbardziej. Co przemawia za tym rozwiązaniem?

Jakie są zalety destylatorów miedzianych?

Kolumny rektyfikacyjne wyprodukowane z miedzi, jak np. dobrydestylator.pl/kolumna-aabratek-fi-54, zapewniają znacznie lepsze środowisko pracy. W efekcie gotowy destylat otrzyma głębszy, szlachetniejszy smak, do tego w alkoholu nie będzie szkodliwych związków, np. siarki, ponieważ miedź posiada właściwości bakteriostatyczne i podczas destylacji „wyłapuje” toksyczne substancje. Dużą zaletą miedzi jest również jej bardzo wysoka odporność na korozję.

W porównaniu do destylatorów stalowych aparatura z miedzi wychodzi drożej, ale tylko przy zakupie – dzięki lepszemu przewodnictwu ciepła destylacja na miedzi jest też nieco wydajniejsza. Więcej o takim sprzęcie: dobrydestylator.pl.

Czy miedź jest bardziej problematyczna w konserwacji?

Mimo tych zalet, wielu producentów obawia się skomplikowanej konserwacji miedzianej aparatury. Prawdą jest, że destylator z miedzi zaczyna po pewnym czasie z zewnątrz ciemnieć, nie jest to jednak efekt uszkodzenia materiału, a jedynie wynik utleniania się miedzi. Zmianę wyglądu da się zatrzymać, ale to tylko kwestia estetyki – naturalne ciemnienie w żaden sposób nie odbija się negatywnie na jakości produkowanych alkoholi.

Czyszczenie miedzianego destylatora wewnątrz też nie jest szczególnie skomplikowane i drogie, bo wystarczy gorąca woda z dodatkiem kwasku cytrynowego. Dokładne mycie wystarczy przeprowadzać co kilka destylacji, a w międzyczasie można się ograniczyć do zwykłego przepłukania aparatury czystą wodą.

Jakie alkohole można robić na miedzianych destylatorach?

Miedziane kolumny rektyfikacyjne, jak np. dobrydestylator.pl/kolumna-klasyczna-fi-54, idealnie nadają się do produkcji czystego spirytusu o mocy 96 proc. Na miedzianych kolumnach udaje się uzyskać spirytus bardzo wysokiej jakości, oczyszczony z wszelkich zbędnych smaków i zapachów, jeśli jednak kolumna została wyposażona w dwa systemy odbioru, to po zmianie ustawień można na takim sprzęcie zrobić również śliwowicę, brandy albo gin.

Z miedzi powstają także destylatory typu pot-still, przeznaczone do destylatów smakowych. Pot-stille tak samo mogą mieć dodatkowy system tzw. reflux, dzięki czemu da się także na nich robić spirytus o mocy ok. 90 proc. Destylatory z miedzi dostępne są w różnych wersjach, ale nawet przy produkcji na niewielką skalę zawsze powinno się zwrócić uwagę na ich wysokość oraz średnicę.