Arabica i Robusta – czym różnią się te kawy?

Zastanawiasz się, która kawa – Arabica czy Robusta – jest lepsza? Chcesz dowiedzieć się, która mieszanka sprawdzi się bardziej w Twoim przypadku? Poznaj właściwości obu odmian pobudzającego napoju i dowiedz się, jakie są różnice między i nimi.

Czym charakteryzuje się dobra kawa?

Kawa jest najpopularniejszym napojem pobudzającym na całym świecie. Posiada ona zarówno swoich przeciwników, jak i miłośników. Dla niektórych jest ulubieńcem ze względu na cenny skład i właściwości, inni wybierają ją wyłącznie ze względów smakowych. Kawa to także nieodłączny element spotkań z przyjaciółmi czy rodzinnych przyjęć. Niezależnie od tego, w jakich okolicznościach spożywa się ten napój, istotny jest wybór wysokiej jakości mieszanki. 

Właściwości kawy zależne są od regionu, z jakiego pozyskiwane są ziarna, a także sposobu przygotowywania napoju. Wyróżnia się dwa najpopularniejsze odmiany esencji: Arabicę i Robustę. Cenione są one przez baristów ze względu na klarowny smak napoju, jaki można za pomocą nich uzyskać. Oba warianty mieszanek można znaleźć w sklepie Cafe Silesia. Produkty tam dostępne sprowadzane są od sprawdzonych i cenionych na całym świecie producentów. Kawę wyróżnia wysoka jakość, a także atrakcyjne i przystępne ceny. 

Arabia a Robusta – jakie są różnice? 

Chcąc podejść do wyboru odpowiedniej dla siebie mieszanki, należy zastanowić się która popularna odmiana kawy będzie najlepsza w danym przypadku. Warianty różnią się od siebie wyglądem fizycznym, składem, a także uzyskanym smakiem i aromatem przygotowywanej esencji. 

Arabica

Arabica pozyskiwana jest najczęściej z Ameryki Środkowej, Południowej oraz centralnej Afryki. Jej ziarna są zazwyczaj płaskie i przybierają podłużny kształt. Bruzda tej odmiany jest nieco przekrzywiona, przez co wielu osobom przypomina kształt litery S. Arabica posiada w składzie ok. 1-1,5% kofeiny. Dzięki temu jest delikatna i łagodna w smaku. Świetnie sprawdza się dla osób, które rozpoczynają swoją przygodę z kawą lub dla tych, którzy lubią wyczuwać słodkie i owocowe nuty w spożywanym napoju. 

Robusta 

Ziarna Robusty posiadają owalny kształt i są bardziej wypukłe po wewnętrznej stronie. Wgłębienie tej odmiany jest raczej proste. Zawartość kofeiny w tej odmianie kawy jest dość wysoka. Jest to bowiem około 2,7% substancji, które przypada na jedno ziarenko. To wpływa na zwiększenie się właściwości pobudzających Robusty, a co za tym idzie na przybieranie dość charakterystycznego, goryczkowego smaku. Ten wariant świetnie sprawdzi się dla osób, które potrzebują solidnej dawki pobudzenia. 

Jaką kawę wybrać? 

Decydując się na wybór ostatecznej mieszanki, należy kierować się własnymi preferencjami. Wiele osób podkreśla, że aby znaleźć swój ulubiony wariant, dobrze jest spróbować przynajmniej kilku odmian poszczególnych mieszanek. W przypadku miłośników gorzkich smaków lepiej sprawdzi się bowiem Robusta, natomiast dla tych, którzy preferują nuty owocowe i kwiatowe, idealnym wyborem będzie Arabica. 

Niezależnie od wybranego rodzaju kawy, należy pamiętać, że poszczególne mieszanki posiadają również inne charakterystyczne cechy takie jak stopień palenia czy preferowany sposób mielenia i parzenia. Dobrze je uwzględnić podczas zakupu. Warto również wziąć pod uwagę fakt, iż do uzyskania wysokiej jakości napoju pobudzającego, który zachwyci aromatem, najlepiej jest wykorzystać świeżą kawę ziarnistą. Dla osób zainteresowanych jedynie smakiem napoju sprawdzić się może natomiast kawa bezkofeinowa.